"Kyllä se järvivesikin sähköä johtaa ja potentiaali ero on tasasähköä maasähkön maan ja veneen "maan" välillä. Makeassa vedessä tosin elektrolyysi on hitaampaa mutta sitä on..Haittaako se, sitä en tiedä."
Tarkennan vielä, että tasasähköpotentiaalieron syntymiselle tarvitaan kahta erilaista metallia. (ktso http://www.tuittusteel.fi/cgi-bin/jannitesarja.pl
Tässä tapauksessa kaksi venettä, joissa toisen vedessäolevat osat on tehty erilaisesta metallista. Silloin muodostuu sähköpari, veneet ovat elektrodeja, johtokykyinen vesi muodostaa elektrolyysinesteen ja veneestä toiseen kiertävä, eli yhteinen suojamaajohto muodostaa em. pariston purkausjohdon. Eli em. paristoa puretaan tuon yhteisen suojamaajohdon kautta.
Koska vain epäjalompi metalli syöpyy, kerskakuluttajan kannattaa hankkia vene, jonka vedessäolevat osat ovat vähintään on tai hopeaa tai platinaa. ;))
Tuota em. syöpymistä järvivedessä vois itsekukin testata ja simuloida sijoittamalla esim. pienen rauta- ja alumiinilevyn järviveteen lähekkäin ja kytkemällä ne ylänurkasta yhteen sähköjohdolla. Kokeellista tietoa asiasta ei minulla ole, mutta kiinnostais kyllä tietää, onko em. ongelmia järvivesialueilla.
Jos tuota ilmiötä esiintyy, niin veneen ulkopuolella vois roikottaa sinkki- tai alumiinilevyä, joka on kytketty tuohon suojamaajohtoon... Jos kyseessä on alumiinivene, pitäisi käyttää suojaukseen metallia, joka on alempana alumiinia sähkökemiallisessa jännitesarjassa, esim. magnesium-metallia. |