Olen mielenkiinnolla seuraillut keskustelua kalojen alamitoista, taimenen ja lohen katoamisesta sekä kalastuksen etiikasta. Näissä keskusteluissa verkkomiehet ovat olleet todella ahtaalla, mutta uistelijat melko putipuhtaita.
Koskaan ei ole kuitenkaan nostettu esille kysymystä lohikalojen MM-, EM- tai SM-kilpailujen järkevyydestä. Verkkomies sentään syö saaliinsa, mutta mitä tekee kilpailu-uistelija tai järjestäjä? Vie 15 kiloa kalaa punnitukseen puoliksi pilaantuneena ja sen jälkeen kalat päätyy roskiin?
Mitä järkeä on pitää kalastuskilpailuja paikoissa, joissa ei ennestäänkään ole riittäviä kalakantoja? Kertokaa järjestäjät, missä on liiallinen jalokalapopulaatio, että sitä pitää keinotekoisesti harventaa! Mitä mieltä näissä kilpailuissa on? Satamäärin veneitä polttaa tuhansia litroja bensaa, saastuttaa meriä ja sisävesiä repien ja vahingoittaen sadoittain alamittaisia kaloja.
Tämä vain sen vuoksi, että jotkut alemmuudentuntoa potevat ressukat voisivat joskus esiintyä palkintoluetteloissa ja että jotkut seurat saavat tällä arveluttavalla tavalla varoja ja mainetta itselleen.
Ehdotan, että ennen kuin jatketaan muiden syyllistämistä, pistetään ensin uistelijoiden oma pesä kuntoon:
1) Suomessa ei saa järjestää uistelukilpailuja, joissa saaliskalana on laji, jota ei esiinny biologisesti liikaa tai riittävästi.
2) Kilpailuhenkisille on toki paljon hyödyllistä käyttöä. Järjestettäköön esimerkiksi Tuusulanjärvellä yleiset särjen-, pasurin tai muun roskakalan kalastuskilpailut, jolloin ko. henkilöt saavat päteä ja saavat myös ansaitut palkinnot. Uhanalaisten lajien järjetön ja turha riistäminen pitää lopettaa heti!
Odotan kilpailijoilta ja järjestäjiltä perusteltuja kommentteja. |