Oman kokemuksen perusteella tavalliset HSS terät on parhaita tuohon. Vaatii oikeasti laadukkaan terän eli ei mitään perusteriä romukaupan hyllystä. Ja mahdollisimman matalat kierrokset ja painaa saa reippaasti niin hyvä tulee.
kobolttiseosteiset porat , leikkuuöljy tai tahna ,hitaat kierrokset , jos porattavan reiän 'pohja'kuumenee liikaa , esim. sinistyy , niin pinta kovenee vielä jonkin verran , ristiin hiottu pora varmaan parhaimpia , ongelmatilanteissa uusi pora paras ratkaisu , käsin teroitetulla ei yleensä pärjää !
Oon peruskouluutukseltani Viilari (As-Ko) Siis ammattikoulun käynyt mies...
Tarvitaan neljä työkalua. Pistepuikko,vasara alkureille pora ja se 6mm poranterä... Ammattikoulun käyneellä miehellä on hyvä olla porapakisa muutama keskiöpora (linkki)... Se lopullinen reikä tulee sitten melkein poralla kuin poralla, mutta on niissäkin pieniä laatu ja kestävyyseroja...
Rosteri nyt on astetta kovempaa ja pikkiriikkisen sitko, mutta kyllä ne reijät tehdään ihan kotikostein...
V-P M
Mikä oli lopullisen reiän koko? Alkureiän tekoon hyvä on popniittiterä, 3,2mm, isompaa ei kannata tehdä. X terä menee hyvin, nuo pinnoitetut terän menee hienosti kun alkureikä on pieni, liian isolla alkureiällä vaarana on isommalla terällä poratessa terän murtuminen, poratessa alkaa väristä ja läpimennessä haukkaa. Ruostumattomille on olemassa omia teriäkin mutta targan putkeen reiän tekoon ei vielä moisia tarvita. Ja lopuksi kannattaa reiän reunat siivota, vaikka huonolla puukolla, läpivientiin olemassa holkkejakin suojaamaan johtoja jos niitä tuosta reiästä vedät.
Ainoa koulu mitä käyny, opiskellu koneistajaksi 45v sitten, poranteriä teroittanut melkoisen läjän näinä vuosina.
...nuo Boschin terät on pikkasen parempia teriä, mutta ei tarjoa mitään oikotietä onneen. Ne halpahallin halvimmat jos kiertää niin niillä pikaterästerillä(merkintä HSS) yleensä pärjää... Itellänikin on juuri tuo ko. teräsarja ollut käytössä (katkenneita siinäkin sarjassa) . . .
Entisen 'rautakourana' ja teriä joskus ammatikseen käyttäneenä kaipaisin vanhaa kunnon Sandvikenin laatua... :)
Resteriin poraukseen vaan malttia... Hyvä alkupiste, keskiö tai aloitusreikää ja isommalla suuempaa... Porakoneella terään hyvää painetta painamalla ja mieluummin piemmillä kierroksilla kuin liian suurilla, niin kyllä sitä reikää tulee...
V-P M