Moro,
Sain eilen meritaimenen uistelemalla ja peratessa perkuulaudalle oli ilmestynyt noin 10cm pitkä ja 0.5cm leveä kellertävän värinen elävä mato. paksuutta varmaan 0.1mm. Madossa oli poikittaiset "ohuet raidat". Yritin etsiä vastaavaa netistä, mutta lähin mikä voisi täsmätä on heisimato. Mutta mitä ihmettä se taimenessa tekee?? Mulla on semmonen käsitys, että lohikaloissa ei juurikaan loisia asustele.
Eli löytyykös täältä lois asiantuntijoita?
Kalan laitoin kuiteskin suolaan. Toivottavasit ei ole tarttuvaa:)
-Pasi
Kyseessä on heisimato.
Sellainen heisimato, jonka aikuinen yksilö elää kalan vatsaontelossa, ei käytä ihmistä isäntänään.
Joten voit syödä kalan aivan huoletta, ainakin tämän madon vuoksi.
Ihmiseen tarttuvan heisimadon toukat ovat hyvin vaikeasti erotettavissa kalan lihasta/ mädistä/ sisäelimistä.
Terve.
Jos se on aikuinen, se ei todennäköisesti ole heisimato vaan Proteocephalus-sukuun kuuluvaa listaa.(Hihnamato?) Toi pituus viittaa aikuiseen.
Jos se oli vasta "poikanen" (plerocercario), niin todennäköiseisesti se oli lokkilapamato (Diphyllobothrium dentriticum). Pystyy elää jonkin aikaa myös ihmisessä ja tuottaa munia. Kuolee kumminkin nopeasti, eikä haittaa. Nälkä lähtee vaan paremmin. Elelee kystissä.
Jos se oli vapaana(ilman kystiä), niin vaihtoehdoksi jää D.latum, eli lapamato.
Noi D. suvun sällit on niin kuin 2 väliisännässä, menossa pääisäntään. Yleensä ne on alle 5cm pitkiä.
Oikein hyvin syömäkelpoinen kala.
Vastaus tais löytyä tän linkin takaa:
http://www.abo.fi/instut/fisk/Fin/Parasiter/tcrassus.htm
Eli kyseessä on mitä ilmeisemmin heisimato. Ainaskin kovin samannäköne kaveri köllötteli siinä perkuu laudalla:) Juuh ja varsin hyvänmakuinen tane oli. Kiitokset kommenteista.
Kerron omia kokemuksia lohikalojen suolistomadoista.Pihlajavedeltä saamistani järväreistä tänä kalastuskautena on melkein kaikissa ollut suolissa matoja.Asia vaivasi ja laitoin suolinäytteen EELA elintarvikelabra.Vastaus oli Heisimato joka oli n10sentistä.EI ole ihmisille vaaraksisi eikä tartu ihmisiin.Herää kysymysten tulva? Miten kalat menestyvät jatkossa,onko kasvu hidsta? Häviääkö koko kanta,kai tuo loinen imee parhaat mahut kaloilta?
Jep. Sekosin kanssa hiukan omaan näppäryyteeni.
Rajasin T.crassuksen ja nodulosuksen pois, koska niiden plerocerkkariot(mikä kuvassa on), ei ole ollut tantun lihassa. Kirri, siika ja muikku kelpaa kylläkin.
Mutta taas aikuiset löytyykin ja yleisenä. Niitä tosiaan on useita vatsassa silloin kun niitä on ja sen takia mahdollisuus on myös tuolla P. loisellakin. Mitä meikä on lohia ja taimenia mereltä saanut, niin niissä on ollut vatsassa niitä joskus nyrkinkokoinenkin pallukka.
Mutta todennäköisesti tosiaan se oli tuota crassusta tai nodulosusta.
Nää ei ole helppoja juttuja. Ainakaan mulle.
Alkukesällä Siikavedeltä ja Vekaranlossin yläpuolelta. Nyt syksystä Haukkasalmesta.Kai nämä vedet kuuluu pihlajaveteen Sulkavankuntaan? En kyllä olle ihan varma.
Noniin, palataampa takaisin lähtöruutuun. Vielä kerran.
Kaivelin vähän tietoa asiasta.
T.crassus ja nodulosus on 99,9% hauen loisia. Viljelyolosuhteissa se voidaan saada loheen ja taimeneen, mutta sille tulee hikka ja se ei voi hyvin siellä.
Toisaalta T.crassuksen plerocerkario(mikä oli kuvassa) voi olla tantun lihassa, mutta sekin on äärimmäisen harvinaista. Lohikaloista se viihtyy siiassa. Harvakseltaan muikussa. Viljelyolosuhteissa kirjossa.
Mennään sinne hihna/heisimatojen välimaastaoon, jonka rajat ovat hiukan epämääräiset. Sieltä löytyy semmoinen elävä kuin Eubothrium sp. Se on lohien vastaava kuin haukimato.
http://www.maine.gov/ifw/fishing/fishlab/vol3issue6.htm
Noovalle: Nuo veijarit syövät kalan saalista, ei "ime" itse kalaa. Kutuvaellusten aikana ne voivat jopa kutistua pelkiksi päiksi. Eli ei ime mehua kaloista pois. Eli ihan normaalia lois-strategiaa, väli-isäntää vahingoitetaan, pää-isäntää ei. Ei kannata kusta omaan nurkkaan.
Itsekkin aina kun on noita nähnyt, niin oon vaan ajatellut, että heisimato. En ole kanssa koskaan jaksanut selvittää ihan tarkasti, mikä hiton väkkärä siellä vilkuttelee. No nythän tuo on tehty, ihan itseänikin varten.